Perfect Day

Aj vy už pilne premýšľate, čo budete podávať na Štedrý deň a čím pohostíte rodinu počas sviatkov a Silvestra? Či už preferujete vianočnú klasiku, alebo moderné obmeny, garantujeme vám, že klasickú "neklasiku" si zamilujete. Ako sa vraví, aj oči jedia, preto sa najprv pozorne dívajte, a potom hor sa do kuchyne! :) 

Priatelia, máme to tu. Čas vianočný nielenže klope na dvere, dokonca už stíska kľučku a celkom zreteľne počuť šúchanie zasnežených čižiem o rohožku v predsieni. U nás v Perfect Day to nie je iné, preto vám určite neušlo, že decembrové články v sebe nesú nielen svadobnú tematiku, ale aj tú vianočnú. Najlepšie oboje naraz, veď každá žena okrem plánovania svadby miluje asi rovnako aj prípravu na Vianoce. Všetko to zdobenie, občas aj zhon a v neposlednom rade vyváranie, pečenie, a samozrejme jedenie. ;) 

Dnes tomu nebude inak, a hoc nie sme “foodblog”, čo by to bolo za Vianoce bez tradično-netradičných vianočných receptov? V dnešnej dobe je už internet plný všakovakej inšpirácie, moderných technológií, my sme však tak akosi stále zástancami slovenských tradícií našich starých mám. Aby sme však zároveň držali krok s dobou, rozhodli sme sa ich trochu "upgradenúť" jednoduchými tipmi, ktoré nestoja veľa času ani peňazí, a zároveň ulahodiť všetkým. Tradície sme tentokrát obohatili aj o vegetariánske hlavné menu, ktoré určite všetci nemäsožravci ocenia. Sú totiž isté suroviny, jedlá, dobroty či nápoje, ktoré na štedrovečernom stole nesmú chýbať a Vianoce by bez nich jednoducho neboli “vončo”. Ako sa u nás vraví, kreativita - polovica života, preto nech sa páči: HURÁ DO KUCHYNE! :)  

Vianočná kapustnica od Evky

Už od malička tento recept pripravuje moja babička Evka na Štedrý deň pre celú celučičkú rodinu. Mnohí z vás možno tento postup poznajú zo svojho regiónu, verím však, že sa nájdu aj takí, ktorí o ňom ešte v živote nepočuli. Jeho jedinečnosť spočíva práve v tom, že kapustnica nie je červená, ale BIELA a je vynikajúca. To vám garantujeme. Okrem toho je určená aj vegetariánom, keďže je pôstna a klobásku či údeninu v nej nájdete len ťažko. Vzhľadom na to, že recept mám od babičky a viete, ako to už s babičkami chodí, presnú gramáž mi povedať nevedela - všetkého iba toľko, aby dobre bolo, aby vám chutilo. :)

  • kyslá kapusta
  • hrnček vopred namočených sušených hríbov
  • 1-2 ks bobkový list
  • soľ
  • ochucovadlo
  • celá ošúpaná cibuľa
  • šľahačková smotana 33%
  • hladká múka

AKO NA TO?

  1. Kapustu mierne posekáme ostrým nožom (iba ak máme domácu sudovú kapustu), vložíme do väčšieho hrnca spolu s hríbami, bobkovým listom a cibuľou. Zalejeme vodou tak, aby boli ingrediencie ponorené a necháme variť približne 30-45 minút.
  2. Ochutíme soľou a ochucovadlom. Ak už je kapusta mäkká (nie však rozvanerená) pripravíme si zátrepku zo šľahačkovej smotany a múky (tú pridávame podľa osobnej preferencie, aby nebola kapustnica príliš hustá - je to polievka, nie omáčka).
  3. Zalejeme zátrepkou, vyberieme cibuľu, z ktorej sme potrebovali len vývar a miešame do zovretia. Môžme pridať ochucovadlo. Ak je kapusta príliš kyslá, zjemníme troškou kryštálového cukru.

Netradičný vianočný šalát a tofu "rybka"

Dnešná spoločnosť je stále viac a viac otvorená rôznym druhom stravovania (napr. vegáni, raw...), čo v podstate do gastronómie prináša obroský rozmach nových rozmanitých receptúr, ktorými môžeme nahrádzať tie staré známe. A keďže je dnešný článok zameraný na jedlo, nesmieme zabudnúť ani na vegetariánov. Aby sme potom pri štedrovečernom stole neboli nepríjemne prekvapení, ak niekto odmietne jesť to, čo sme navarili. Skvelým kompromisom je pripraviť niečo, čo zachutí obom stranám, a presne také niečo sme našli v receptári známej slovenskej kuchyne Lunter.

  • 800 g zemiaky
  • 250 g koreňová zelenina /mrkva, zeler/
  • 150 g hrášok
  • 20 g horčica
  • 80 g cibuľa
  • 200 g sojanéza

    SOJANÉZA
  • 0,5 l repkový olej
  • 0,5 l sójový nápoj
  • 0,1 l citrónová šťava

    TOFU RYBKA
  • 0,5 l olivový olej
  • 20 g rasca
  • 20 g farebné korenie
  • 9 g tymián
  • 25 g cesnak
  • 1 kg tofu /môžete si vybrať zo širokej ponuky tu/

šalát tofutofu ryba šalátAKO NA TO?

  1. Zemiaky uvaríme v šupke do mäkka, necháme vychladnúť a nakrájame na kocky.
  2. Koreňovú zeleninu uvaríme tiež do mäkka, nakrájame na kocky a spolu s hráškom, na jemno nakrájanou cibuľou, horčicou zmiešame so zemiakmi.
  3. V závere primiešame sojanézu, ktorú pripravíme zmiešaním všetkých jej ingrediencií.
  4. Tofu prekrojíme na užšie plátky a grilujeme v marináde, v ktorej sme tofu nechali odležať v chlade aspoň 8 hodín. Po vybratí ho vytyvarujeme nožom alebo veľkým vykrajovátkom do tvaru ryby (tento "fancy" nápad sme objavili v receptári "raw" dcérky tu) a pár minút zľahka opečieme v rúre na 180°C. 

Linecké kolieska à la americké biscuits

Každý ich pozná, každý ich miluje... Klasické krehké kolieska zlepené domácim lekvárom s dierkou uprostred, namočené v čokoláde. Niekedy však nie je na škodu ich klasickosti trochu dopomôcť a vymyslieť niečo inovatívne. Čo tak skúsiť pečiatky určené priamo na sušienky? Výsledok vyzerá vynikajúco a pri troche šikovnosti môžete daný motív aj vyfarbiť potravinárskym farbivom. Zadovážiť si ich môžete napríklad tu alebo aj tu.  

  • 75 dkg hladkej múky
  • 50 dkg masla
  • 25 dkg práškového cukru
  • 2 žĺtky
  • 1 vanilkový cukor
  • vanilkový lusk
  • na štipku noža sóda bikarbóna

linecké kolieskaAKO NA TO?

  1. Z múky, cukru, sódy bikarbóny a vanilkové cukru rukami vypracujeme mrveničku, aby sa jednotlivé suché ingrediencie medzi sebou navzájom prepojili. Pridáme žĺtky a vnútro vanilkového lusku, miešame až kým sa cesto celkom neprepojí. Základom je mať na konci miesenia “čisté ruky”. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme minimálne hodinu postáť v chladničke.
  2. Vyvaľkáme ho zhruba na pol centimetra, vezmeme si pečiatku s vianočným motívom a cesto zľahka opečiatkujeme v dostatočných rozostupoch tak, aby sme neskôr mohli vykrajovátkom v priemere pečiatky vykrojiť kolieska. Poukladáme na vopred vymastený plech a pečieme v rozohriatej rúre pri teplote 180°C asi 7-10 minút.
  3. Na záver tradične dve kolieska zlepíme ríbezľovým lekvárom a môžeme maškrtiť. :)

Tymiánový punč od Herberta

Punč je počas Vianoc viac než vyhľadávanou tekutinou, ktorá jednak vyrovnáva telesnú teplotu v treskúcej zime vianočných trhov, a zároveň aj tú správnu hladinu vianočnej atmosféry navôkol. Pripraviť si alternatívny punč je easy a jeho chuťou budete očarení. Tajnou prísadou sú parádne trnavské Herbert sirupy - prírodný produkt bez pridania umelých esencií, sladidiel či éčok (o ktorých už písala aj naša Tez vo svojom Denníku nevesty tu). Herbert sirupy nájdete nielen vo vybraných bratislavských obchodoch, ale takmer po celom Slovensku (kúpiť môžete napr. tu). 

  • 1,5 cl sirupu Tymián & Citrón 
  • 4 cl hnedého rumu (kľudne aj UM-u!)
  • 1,5 cl citrónovej šťavy 
  • 9 cl vody 
  • sušený citrón 
  • čerstvý tymián

herbert sirupyAKO NA TO?

  1. Do kanvičky nalejeme rum, likér, sirup a šťavu a ohrejeme do bodu varu. Prelejeme do vyhriatej šálky alebo pohára, pridáme tymián, sušený citrón a podávame. Viac skvelých receptov nájdete na Herbert blogu. :)

Na záver nám neostáva nič iné, len vás povzbudiť do prípravy receptov, ktoré ste možno nikdy predtým neskúšali, pretože raz ochutnáte a zamilujete sa. Tak teda, DOBRÚ CHUŤ!

Váš Perfect Day team

Zdroje: 1 / 11 / 5 / 4 / 3 / 2 / 6 / 7 / 8 / 9 / 10 / 12 / 13 / 14 / 15 / 16 / 17 / 18 / 19 / 20

Starší článok Novší článok

 

Odporúčame