Perfect Day
Dúfame, že ste si včera počas voľna dobre oddýchli a načerpali energiu na zvyšok pracovného týždňa. Už sú to len tri dni, tak to nejako vydržíme, no nie? Aby sme vám to čakanie trochu spríjemnili, ponúkame vám dnes inšpiratívne čítanie v poradí už 10. dielu Denníka nevesty, v ktorom si čo-to povieme k jednej z najdôležitejších vecí na svadbe, a tým je .... jedlooo. :) Verte, že svadobná výzdoba môže byť akokoľvek pekná, no aj tak si ľudia budú viac pamätať to, či ste mali na svadbe dobré jedlo. Práve vysoké očakávania zo strany rodiny a kamarátov pôsobia na každú budúcu nevestu a ženícha ako stresujúci faktor, čo robí z výberu jedál nie práve závideniahodnú časť svadobného plánovania. Zvlášť, ak má navyše aj každý z vás dvoch iné chute a predstavy o štýle stolovania. :D Tak, ako sa s tým popasovať? Nuž, žiadne zaručene osvedčené pravidlá, podľa ktorých sa pri výbere dá riadiť, síce neexistujú, no zopár našich tipov pre vás máme...

Profesionáli vs. Urob si sám

Prv, než sa do niečo pustíte, premyslite si, či chcete prípravu jedál nechať na profesionálny catering či reštauráciu, alebo sa chcete toho ujať vy, prípadne vaši známi. Hoci my máme v tejto otázke jasno, veríme, že aj v prípade prípravy jedla štýlom "urob si sám" to zvládnete, no pripravte sa na to, že možno vôbec nič neušetríte a iba sa pripravíte o nervy, ak náhodou niečo nevyjde. Určite odporúčame prečítať si ešte pred samotným rozhodnutím článok tu , tu alebo tu, v ktorých môžete nahliadnuť do reálneho plánovania takejto hostiny. svadba, svadobna inspiracia, slovensko,_1224

Štýl stolovania

Keď už máte potvrdený počet hostí, je na čase rozhodnúť sa, akým smerom sa má uberať svadobná hostina. Máme na mysli štýl podávania jedál. V podstate sa môžete rozhodnúť medzi štyrmi možnosťami, alebo ich vzájomne kombinovať:
  • Kokteilová hodinka je úplne bežná súčasť svadieb v zahraničí, no na Slovensku ju poznáme skôr v podobe rozdávania koláčov po svadobnom obrade. Ak vás však úplne netlačí čas, predĺžte toto pohostenie na príjemnú hodinku, kedy sa budú podávať chlebíčky, sendviče, kanapky a rôzne chuťovky. Tak môžete stráviť aspoň nejaký čas po gratuláciách s kamarátmi a  známymi, ktorých nemôžete pozvať na hostinu. Určite to bude príjemné pre všetkých prítomných a malá zmena k tradičným bábovkám a pagáčom. Tipy na jednohubky môžete navyše nájsť aj v našom staršom článku tu.
  • Klasická troj/štvorchodová večera zahŕňa najčastejšie teplé alebo studené predjedlo, polievku a hlavný chod, ktorý vám servírujú čašníci. Najnovšie sa začína zaraďovať do tradičného menu aj štvrtý chod - dezert, alebo sa podáva rozkrájaná svadobná torta.
  • Rodinná večera má podobu uvoľneného stolovania, kedy sú jednotlivé jedlá podávané na spoločných tanieroch, táckach a misách a hostia si nakladajú na tanier, ako to býva pri domácej večeri v rodinnom kruhu.
  • Bufetové stoly už asi každý z nás pozná, no okrem klasických teplých bufetov a šunkovo-syrových studených mís sa už postupne udomácňujú aj netradičnejšie bufetové stoly v podobe rôznych barov, v ktorých si hostia kombinujú napríklad rôzne suroviny do šalátu, alebo vyberajú náplň a posýpku do palaciniek, waflí či iných slaných jedál ako hamburger.
svadba, svadobna inspiracia, slovensko,_1221 svadba, svadobna inspiracia, slovensko,_1226

Jedna, dve, alebo tri večere?

Hostina a zábava trvá niekoľko hodín, preto určite nebude hosťom stačiť iba trojchodová slávnostná večera, ale treba potešiť ich chuťové poháriky druhou a aj treťou večerou. Druhá večera sa za posledné desaťročia stala obvyklou súčasťou svadieb na Slovensku a zvyčajne sa podáva okolo 20.00 - 21.00 hodiny vo forme bufetových stolov. Je však nutná ešte aj tretia večera? Veru áno! Zvlášť, ak plánujete svadbu s väčším počtom ľudí, je dobré zaradiť po polnoci ešte jednu večeru. O tomto čase budú už bufety úplne rozchytané a hosťom, ktorí sú, ako sa hovorí "pod parou", dobre padne ešte jedno teplé jedlo na doplnenie energie, alebo jemné vytriezvenie. Pokiaľ ste už na hranici budgetu, siahnite po tradičných slovenských jedlách, ako napr. kapustnica, guláš alebo pečené prasiatko. :)

svadba, svadobna inspiracia, slovensko,_1218

Moderné jedlá vs. Klasika

Generačné rozdiely prinášajú nielen rozličné predstavy o svadbe ako takej, ale samozrejme aj rozličné chute a nároky na jedlo. Kým staršej generácii ulahodíte rezňom s majonézovým šalátom, u mladých by ste s tým pochodili len málokedy (aj keď výnimky existujú). Tak teraz... bábo raď! Asi najlepšie by bolo vysporiadať sa s tým tak, že na hlavnú večeru zaradíte nejakú zaujímavú kulinársku vychytávku. Či už to bude celé svadobné menu, alebo len hlavný chod, je na vás, ale všetky chody vopred radšej ochutnajte, aby ste mali predstavu, čo hosťom ponúkate. V bufetoch im potom doprajte vyváženú kombináciu tradičnejších jedál s modernými. To isté platí aj pri výbere koláčikov. Takto si každý nájde to "svoje" a vám sa nemôže stať, žeby niekto odchádzal nespokojný, a o to predsa ide!

Pozor na alergie a diéty!

Bezlaktózová, bezlepková, či diabetická sú najčastejšie diéty, s ktorými sa stretnete u vašich hostí. Určite si najprv urobte prieskum, kto čo nemôže jesť a zaraďte do svadobného menu a do bufetov aspoň jedno jedlo, ktoré budú môcť jesť aj "dietári". Ďalšou špeciálnou skupinou, na ktorú treba myslieť, sú vegetariáni, takže rozhodne nič nepokazíte jedným bezmäsitým jedlom so zeleninou, mliečnymi výrobkami alebo rybami. :) svadba, svadobna inspiracia, slovensko,_1222 svadba, svadobna inspiracia, slovensko,_1227

Sezónnosť

Tak ako kvety, tak aj svadobný jedálniček podlieha istým spôsobom sezónnosti. Mnohé cateringové firmy a reštaurácie v závislosti od sezóny dokonca prispôsobujú svoju ponuku a vedia vám poradiť, aké kombinácie a typy jedál zvoliť  k danému ročnému obdobiu.

Bude toho jedla dosť?

A na záver si povieme aspoň pár slov k našej titulnej otázke, ktorá sa týka množstva jedla na svadbe. Nočnou morou, ktorá straší asi každý pár, je predstava, že dôjde jedlo a hostia nebudú mať čo jesť.  Tento scenár sa však zatiaľ na žiadnej svadbe, kde som mala tú česť byť hosťom (a tých bolo naozaj dosť veľa), neudial, a to preto, že mladomanželia zvyknú zo strachu z nedostatku objednané množstvá jedál poriadne predimenzovať. Výsledkom je, že jedlo z bufetov tlačíte do seba ešte niekoľko dní po svadbe, až kým nezistíte, že je pokazené a nedá sa už jesť. Vo všeobecnosti je však dobré vedieť, že každé jedlo, či už na prvú, druhú alebo tretiu večeru, sa prepočítava na porcie zvlášť pre mäso a ryby, ako aj pre prílohy. Pri preratávaní jednotlivých porcií sa však radšej nechajte viesť radami cateringu, ktorý má bohaté skúsenosti s tým, koľko jedla a koláčov je potrebné objednať pre váš počet hostí. svadba, svadobna inspiracia, slovensko,_1225 Čo však môžete urobiť vy s vaším drahým, je menšia analýza vašich hostí, kedy si prejdete zoznam hostí a zamyslíte sa, koľko z nich ostane na hostine aj do druhej alebo tretej večere, a kto sa zdrží iba kratšie (väčšinou je to staršia generácia). Veľmi dôležité je aj to, či všetkých hostí pozývate už od začiatku svadobnej hostiny, t.j. aj na prvú večeru, alebo vám prídu ďalší hostia až na druhú večeru. Je jasné, že tí sa pustia veselo do jedenia, kým hostia, čo jedli len prednedávnom, ešte budú najedení (to však nemusí byť vždy pravidlom). Pokiaľ však nemáte medzi kamarátmi a rodinou nejakého extrémneho papáka, zvykne každý zjesť okrem hlavnej večere ešte jeden, maximálne dva taniere z druhej večere, jednu porciu tretej večere a cca 3 - 5 zákuskov. Ak máte navyše bohatý výber v bufetoch, budú mať hostia skôr tendenciu ochutnať z každého, a tým pádom si budú naberať menšie porcie z jednotlivých jedál. Pri "candy bare" platí, samozrejme, podobné pravidlo. Čím menšie koláče, tým ich potrebujete viac, ale môžete si dopriať väčšiu druhovosť, čo iste ocenia aj vaši hostia. :) Pokiaľ sa ešte stále bojíte, že nebude dosť jedla, tak si urobte železnú rezervu v podobe "nátierkového baru", kde k obľúbeným nátierkam môžete podávať rôzne typy pečiva a chleba a doplniť ich sviežim listovým alebo miešaným šalátom. Ak toto nebude stačiť, tak potom už nevieme... :D svadba, svadobna inspiracia, slovensko,_1220 Mňam, ale nám vyhladlo! :D Asi si pôjdeme niečo dobré zajesť. A keď sme už pri tom, čo sa chystáte ponúknuť svojim hosťom vy? Dajte nám vedieť v komentári pod článkom. :) Nateraz sa s vami lúčime a želáme krásnu stredu! *Credits* 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20  
Starší článok Novší článok